Rabu, 3 Jun 2020

Ayam Selasih Thai / Pad Kaprow Gai


Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat sekalian...

Hari ni saya cuba resepi masakan Thai. Kebetulan ke pasar hari ni, terjumpa daun selasih Thai, apalagi teruslah saya beli. Dah lama nak cuba masakan Thai yang satu ni. Baru hari ni dapat saya mencubanya.

Ternyata memang sedap, apa lagi dimakan bersama nasi panas-panas. Memang bertambah-tambah lah nasinya. Jom tengok resepinya...



Resepi Ayam Selasih Thai

Bahan-bahan:

isi ayam (dipotong kecil-kecil)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
cili api mengikut selera dipotong kecil)
segenggam daun selasih
minyak untuk menggoreng
sos tiram
kicap manis
kicap pekat
sos ikan
gula perang



Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, tumis bawangputih hingga 
   naik bau, masukkan cili padi. Biarkan
   sebentar.

2. Masukkan ayam, goreng hingga ayam masak.

3. Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap 
   pekat, sos ikan serta gula, kacau hingga 
   bergaul rata.

4. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau
   hingga daun layu.

5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih
   serta telur mata.




1 ulasan:

  1. Sedap betul masakan begini. Saya teringin nak masak begini, tapi pokok selasih pulak mati di pasu...huhuhuuu. Di pasar tak ada jual jenis selasih ini.

    BalasPadam