Rabu, 3 Jun 2020
Ayam Selasih Thai / Pad Kaprow Gai
Assalamualaikum...
Selamat petang sahabat sekalian...
Hari ni saya cuba resepi masakan Thai. Kebetulan ke pasar hari ni, terjumpa daun selasih Thai, apalagi teruslah saya beli. Dah lama nak cuba masakan Thai yang satu ni. Baru hari ni dapat saya mencubanya.
Ternyata memang sedap, apa lagi dimakan bersama nasi panas-panas. Memang bertambah-tambah lah nasinya. Jom tengok resepinya...
Resepi Ayam Selasih Thai
Bahan-bahan:
isi ayam (dipotong kecil-kecil)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
cili api mengikut selera dipotong kecil)
segenggam daun selasih
minyak untuk menggoreng
sos tiram
kicap manis
kicap pekat
sos ikan
gula perang
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis bawangputih hingga
naik bau, masukkan cili padi. Biarkan
sebentar.
2. Masukkan ayam, goreng hingga ayam masak.
3. Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap
pekat, sos ikan serta gula, kacau hingga
bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau
hingga daun layu.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih
serta telur mata.
Sedap betul masakan begini. Saya teringin nak masak begini, tapi pokok selasih pulak mati di pasu...huhuhuuu. Di pasar tak ada jual jenis selasih ini.
BalasPadam