Assalamualaikum...
Salam Jumaat yang mulia, semoga semua sahabat beroleh keberkatan.
Terpikir-pikir nak masak apa tengahari ni, cuma ada ayam. Lihat dalam peti ais, semua bahan ada cuma daun kunyit je yang tak ada. Jadi saya masaklah guna bahan apa yg ada saja. Maka jadi lah ayam redang cili api hari ni. Bolehlah dimakan bersama nasi.
Resepi Ayam Rendang Cili Api
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
santan secukupnya
kerisik
gula serta garam
sedikit minyak utk menumis
Bahan kisar:
4 batang serai
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Cara memasaknya:
1. Blender bahan-bahan kisar hingga halus.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan
kisar hingga naik bau. Masukkan ayam dan
dibiarkan sehingga mendidih .
3. Masukkan kerisik, santan, gula garam serta
daun kunyit. Masak hingga kuahnya agak
kering.
4. Perasakan garam, bila dah secukup rasa
barulah diangkat.
Boleh dimakan bersama ketupat atau pulut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan