Sabtu, 2 Jun 2018
Udang Goreng Cili
Assalamualaikum...
Selamat pagi dan selamat berhujung minggu, semoga anda semua ceria-ceria selalu bersama keluarga.
Hari ini nak cerita mengenai masakan semalam. Pening juga dok pikir nak masak apa dengan udang. Biasanya asyik masak kari, masak lemak, goreng kunyit. Boring juga. Biasanya ikan masak goreng cili, tapi kali ni saya masak udang goreng cili pulak. Kebetulan ada isi petai, maka saya letaklah isi petainya.
Resepi Udang Goreng Cili
Bahan-bahan:
1/2 kilo udang(dibersihkan dan letak sedikit garam kunyit)
sedikit isi petai
1 keping asam gelugur
sedikit minyak masak
garam
Bahan kisar:
2 biji cili merah
10 biji cili api
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
Cara memasak:
1. Goreng udang yang sudah diletak garam
kunyit dgn sedikit minyak. Angkat dan
ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan
kisar. Masukkan asam keping. Biarkan
sehingga cili masak dan berminyak.
3. Masukkan garam serta sedikit gula.
Masukkan udang tadi dan juga petai. Kacau
sebentar, kemudian angkat utk dihidangkan
Sedap dimakan bersama nasi panas2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan