Assalamualakum...
Selamat berpuasa semua...
Sedar tak sedar hari ni dah masuk setengah bulan kita menjalani ibadah puasa. Sekejap saja masa berjalan. Semoga kita dapat berpuasa hingga kepenghujungnya.
Kali ini nak update pula tentang masakan yang semalam. Terasa teringin nak mencuba rendang pucuk paku, jadi saya cubalah memasak. Saya cuba resepi dari Norhayati Mohd Isa (Cahaya Hidup). Memang sedap rendang pucuk paku ni. Jom tengok resepinya...
RESEPI RENDANG PUCUK PAKU
Bahannya :
2 ikat pucuk paku
1 kilo santan pekat
1 mangkuk kecil ikan bilis ~ ditumbuk kasar
20 biji cili padi*
3 biji bawang merah*
1 inci kunyit hidup*(tumbuk halus bahan*)
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit dihiris
2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa.
Caranya :
1. Masukkan santan pekat, bahan tumbuk dan
ikan bilis, masak dan sedikit garam dulu,
kacau sehingga bahan tersebut terbit
minyak. Kita kena kacau sentiasa nanti
hangus pulak.
2. Kemudian perasakan garamnya sebab semakin
kering akan masin, jika dah sedang elok
jangan dimasukan garam lagi, terus masuk
kerisik, serai, daun kunyit, asam keping,
kacau bagi mesra dan baru masukkan pucuk
paku.
3. Kacau lah sehingga bahan-bahan tersebut
kering, semakin kering bahan tu , nanti
boleh simpan lama. Masa ni gunakan api
yang perlahan tau, sentiasa kacau nanti
kering tak sekata pulak.
4. Apabila semua bahan kering seperti rendang
tu, boleh lah diangkat dan dihidangkan.
Memang sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan