Assalamualaikum...
Selamat malam...
Dah habis terawih ke? Sambil lepak2 sebelum tidur, update dulu blog yg satu ni.
Di bulan puasa ni rajin pulak masak-memasak dan buat kuih. Biasalah puasa2 ni... semuanya terigin. Semalam masak kari ayam, jadi adalah berbaki lagi. Jadi, hari ni saya kiraikan roti jala. Tapi roti jalanya taklah berapa cantik sangat kejadiannya, tapi tetap lembut.
Aduyai... sedap rupanya roti jala bila digandingkan dengan kari semalam. Saya ni bukanlah penggemar roti jala sangat. Biasanya saya makan dua keping je... Tapi disebabkan pekena dengan kari semalam, boleh pulak makan lebih. Mungkin bumbu karinya dah meresap. Tu yg jadi sedap sangat...
Resepi Roti Jala
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 cawan santan / susu cair
1 biji telur
sedikit garam
3 sdb minyak masak
sedikit pewarna kuning
Cara memasaknya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender.
Blendkan sehingga tepung tidak berketul.
2. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan kuali non stick, kiraikan roti
jala, biarkan seketika dan barulah
diangkat.
4. Ulangi seterusnya sehingga habis.
Resepi Kari Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
3 biji ubi kentang
santan secukupnya
kerisik
daun kari
rempah empat sekawan
garam secukup rasa
Bahan hiris:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, masukkan rempah 4 sekawan
beserta daun kari. Kemudian masukkan bahan
hiris. Biarkan sehingga layu.
2. Masukkan rempah kari, biarkan sehingga
naik minyak. Kemudian masukkan ayam dan
kentang. Biarkan sehingga rempah meresap
ke dalam ayam.
3. Masukkan pula kerisik. kemudian masukkan
santan. Biar sehingga mendidih. Tambah
garam serta serbuk perasa jika suka.
Biarkan sehingga kentang empuk, barulah
diangkat utk dihidangkan.
Tak pandai nak menjala..
BalasPadam