Isnin, 21 Mei 2018
Kuih Buah Melaka
Assalamualaikum...
Selamat petang semua... Anda masak apa utk juadah berbuka petang ni. Alhamdulillah... rupanya kita dah menjalani ibadah puasa masuk hari yg kelima dah hari ni. Terasa cepatnya masa berjalan.
Petang ni selesai masak awal, jadi bolehlah update my blog awal sikit. Hari ni teringin pulak nak makan buah melaka. Teringat puasa dulu2 mak suka buat buah melaka. Sayalah yg suka tolong mak gentel buah melaka. Sekarang ni nak makan kenalah buat sendiri.
Tapi buah melaka saya kali ini warna yg ori disebabkan pewarna hijau dan kuning dah habis. Lamanya tak buat kuih, sehinggakan pewarna habis pun tak perasan. Tapi buah melaka walaupun tak dak warna tapi tetap juga sedap kan...
Resepi Kuih Buah Melaka
Bahan-bahan:
4 senduk tepung pulut
1 senduk tepung beras
sedikit air utk menggaul tepung
gula gerek secukupnya (dipotong kecil2)
Kelapa parut putih digaul dgn secubit garam
Cara membuatnya:
1. Masak air kedalam periuk. Kemudian biarkan
sehingga mendidih.
2. Masukkan tepung pulut serta tepung beras,
gaulkan supaya bercampur.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil
menguli tepung.
4. Ambil sedikit tepung, bulatkan dan
leperkan ia. masukkan gula gerek. Kemudian
tutupkan kembali.
5. Masukkan kedalam air yang mendidih.
Biarkan sehingga buah melaka timbul.
6. Angkat dan golekkan ke dalam kelapa yg
telah digaul dgn sedikit garam.
7. Ulangi proses membuat sehingga selesai.
Sesuai juga utk minum petang dihari biasa.
Lama tak buat kuih ini.. Kalau bubuh ketulan gula melaka dalam nie besar-besar memang best..
BalasPadam