Isnin, 14 Mei 2018
Ikan Cencaru Sumbat
Assalamualaikum...
Selamat pagi...
Semoga anda semua sihat selalu.
Hari saya masak ikan cencaru sumbat, memandangkan ikan dah lama kat dlm peti sejuk, hari ni baru sempat masak ikan ni.
Ikan cencaru ni hanya sesuai dibakar atau digoreng saja. Intinya pula boleh juga diletakkan kelapa parut jika suka.
Jom tengok resepinya...
Resepi Ikan Cencaru Sumbat
Bahan-bahan:
4 ekor ikan cencaru- dibelah belakang,
dibersihkan dan diletak sedikit garam
kunyit. Kemudian ketepikan.
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan tumbuk:
2 batang serai
1 biji bawang besar
2 senduk cili kering blender
2 ulas bawang besar
sedikit kunyit hidup
sedikit belacan
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang
dikisar hingga berminyak.
2. Apabila cili sudah masak, masukkan air
asam jawa, gula serta garam. Kemudian
angkat.
3. Ambil beberapa sudu cili yang telah
dimasak tadi, masukkan ke dalam ikan.
4. Panaskan sedikit minyak ke dalam kuali,
masukkan ikan yg telah disumbat tadi.
Kemudian tutup tudung kuali. Sekali
sekala alihkan, agar ikan masak sekata.
Sedapnya.. sha suka sangat ikan sumbat ini.. tq share resepi..
BalasPadam