Selasa, 30 Januari 2018
Sambal Tempe dan Bilis
Assalamualaikum...
Selamat petang. Semoga berbahagia selalu. Semalam di pasar ada dijual tempe. Dah lama tak masak tempe, jadi hari ni saya masak sambal tempe sama ikan bilis. Sedap jugak bila dimakan dgn nasi panas-panas.
Jom tengok resepi ringkas sambal tempe dari saya.
Resepi Sambal Tempe Ikan Bilis
Bahan-bahan:
2 bungkus tempe (dipotong ikut kesukaan)
1 genggam ikan bilis
cili kisar
sedikit belacan
air asam jawa
garam serta gula
4 ulas bawang merah (dihirid)
3 ulas bawang putih (dihiris)
minyak utk menggoreng serta menumis
Cara memasaknya:
1. Tempe serta ikan bilis digoreng. Kemudian
ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang
merah serta bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili blender, belacan.
Biarkan hingga cili garing atau berminyak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau lagi hingga
mendidih.
4. Masukkan pula garam, gula serta sedikit
serbuk perasa jika suka.
5. Perasakan ianya, bila sudah secukup rasa
barulah diangkat untuk dihidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan