Khamis, 30 November 2017

Mee Cintan


             Assalamualaikum... 

     Selamat pagi semua... semoga anda semua sihat2 sahaja pagi ini. Selamat bercuti kepada adik2 yang cuti sekolah, pastikan cuti diisi dengan aktiviti yg berfaedah. Juga tidak lupa mendoakan mereka yg terkena musibah banjir di Pantai Timur, semoga mereka semua berada dlm keadaan selamat dan mudah2an banjir akan cepat beransur surut.

     Musim cuti sekolah ni kaum ibulah tiap hari yg paling sibuk, menyediakan makan minum anak2. Almaklumlah anak2 semuanya berkumpul dirumah.

     Hari ni saya masak mee cintan goreng pula untuk sarapan pagi ni. Biasanya asyik masak mee atau kue tiaw goreng je... tapi kali ni masak mee cintan goreng. Mee ni sebenarnya tidak ada bahan perencahnya. Kita masak bumbunya seperti hendak memasak bihun, cuma kita gantikan bihun dengan mee cintan.
Sedap juga, sekali sekala tukar selera. Jom kita tengok caranya... 
 

Resepi Mee Cintan Goreng

Bahan-bahan:
1 bungkus mee cintan (direbus dgn air)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
cili kisar (ikut kepedasan)
2 ekor sotong (ikut suka ayam atau udang)
2 batang sawi (dipotong)
1/2 batang karot (dipotong)
2 biji telur
sos tiram / sos tomato / kicap
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis


Caranya memasaknya:

1. Mee cintan direbus dan di toskan. Kemudian
   ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis hirisan bawang
   merah dan bawang putih sehingga garing.
   Masukkan cili kisar hingga berminyak.
   masukkan sotong, siarkan seketika. 
3. Masukkan sos tiram, kicap, sos cili, 
   garam serta gula secukup rasa. 
4  Masukkan pula karot serta sayur sawi.Jika
   terlalu kering tambahkan sedikit air.
5. Masukkan pula mee tadi, dikacau serta
   digaul supaya bercampur dengan
   perencahnya. Bila sudah masak bolehlah
   diangkat untuk dihidangkan.


     Sesuai juga dimakan diwaktu petang atau dimalam hari.


Selasa, 28 November 2017

Roti Jala Kari Ayam


         Assalamualaikum... 

     Selamat petang teman2 semua... Cuaca hari lembab je, disebabkan hujan turun. Alhamdulillah hujan rahmat. So... hujan2 ni perut pun jadi lapar.

     Tengahari tadi saya masak kari ayam utk makan tengahari. Jadi ada lah lebihan kari tadi. Encik suami pula suggest nak makan roti jala, maka saya pun buatlah roti jala. Saya cuba resepi roti jala Che Mat. Terima kasih share resepinya. Saya letakkan resepinya disini pula ya. Jom tengok resepinya...


Resepi roti Jala

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powdwer (tak letak pun takpa)
1 1/2 cawan air
1 cawan susu segar (boleh guna air atau          santan)
3-4 titik pewarna kuning
4 sdb mentega (dicairkan serta disejukkan)
1 biji telur
garam secukup rasa


Cara memasaknya:

1. Satukan tepung dan baking powder dan ayak
   ke dalam bekas, kacau rata dan buat lubang
   ditengah tepung. Masukkan telur yang
   dipukul sedikit dan kacau rata.
2. Tuang susu dan kacau perlahan. Tambah air
   dan kacau lagi hingga licin dan tidak 
   berbintil2.Masukkan mentega cair, pewarna
   kuning serta garam secukup rasa. Kacau 
   rata dengan whisk, kacau adunan dan 
   tapiskan.
3. Panaskan non stick pan, kacau bancuhan
   roti jala dan masukkan ke dalam acuan.
   Kemudian kirai diatas kuali tadi, 
   pastikan ianya bercantum antara satu 
   sama lain. Gunakan api yang sederhana.
   Bila roti jalanampak pucat, bolehlah 
   anda lipat atau gulung. Buat kaedah 
   yg sama untuk baki adunan hingga siap.

* Untuk kuahnya boleh masak kari ayam seperti biasa, kalau nak sedap lagi letak kerisik.



Isnin, 27 November 2017

Sambal Penyet


           Assalamualaikum...

   Selamat malam... bersua lagi di entri kali ini. Semoga anda semua berbahagia selalu disamping keluarga tersayang.

    Kali ini saya entrikan mengenai sambal penyet. Sambal penyet ni biasanya di makan bersama ulam-ulaman seperti timun, kacang panjang, daun2 ulam dan sebagainya. Sebenarnya saya ni bukankah penggemar sambal belacan sangat, tapi kalau ada makan jugaklah. Tapi tak selalulah buat sambal belacan ni.

     Tapi kalau sambal penyet ni kita buat seminggu sekali pun dah memadai, buat banyak2 simpan dalam peti sejuk. Nak makan keluarkan.
Tak payah lah nak buat sambal belacan tiap hari. Sambal penyet ni saya ambil resepinya dari blog Kak Nor. Memang sedap... anak2 saya pun suka. Terima kasih kak Nor resepi sambal penyet ni. Kali ini saya simpan resepinya disini pula ya...



Resepi Sambal Penyet

Bahan-bahan:

cili api hijau dan merah* (ikut suka)
cii merah* (juga ikut suka nak banyak mana)
1 biji bawang besar*
bawang putih*
asam gelugur
1 biji tomato*
ikan bilis*
gula serta garam
sedikit minyak utk menumis




Cara memasaknya:

1. Blender semua bahan yang bertanda *, 
   tapi jangan terlalu halus. 

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan
   blender tadi. Masukkan asam gelugur.
   Biarkan sehingga berminyak.

3. Masukkan garam, gula serta sedikit 
   perasa jika suka. Biarkan sehingga
   berminyak, nbarulah diangkat.



Bila dah sejuk masukkan di dalam bekas kaca, simpan di dalam peti sejuk. nak makan baru keluarkan. 


Ahad, 26 November 2017

Meehon Goreng lagi


         Assalamualaikum...

      Selamat petang semua pengunjung blog Diari Diela, dan selamat berhujung minggu. Semoga berbahagia di samping keluarga tersayang. 

      Sekarang dah start musim cuti sekolah, mungkin ada diantara ibubapa yg mengambil kesempatan pulang ke kampung atau pergi bercuti. Semoga perjalanan anda selamat pergi dan selamat balik.

     Dah lama tak masak bihun goreng, setiap hari asyik makan nasi je... sekali sekala nak juga makan mee atau bihun goreng. So, hari ni saya masak meehon goreng je...



Resepi Meehon Goreng

Bahan-bahan:
1 bungkus meehon
1 ikat sayur sawi (dipotong)
cili kering blender (ikut kepedasan)
3 ketul ayam (dipotong kecil2)
sos cili
sos tomato
kicap
sos tiram
bawang merah (dimayang halus)
bawang putih (dimayang halus)
1 ketul kiub ayam
garam gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis



Cara memasaknya:

1. Meehon direndam terlebih dahulu.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah 
   serta bawang putih hingga garing.
3. Masukkan cili giling, masak hingga naik
   minyak, kemudian masukkan ayam yang 
   dipotong kecil tadi.
4. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato
   serta kicap. Masukkan pula kiub ayam,
   garam serta gula. 
5. Masukkan pula meehon, sayur sawi, kemudian
   tambahkan sedikit ayer (agak2 je supaya 
   nanti meehonnya lembut). 
6. Kacaukan sekejap, tutup belanga dengan
   penutup. Biarkan seketika.
7. Buka penutup dan kacau lagi. Kemudian
   rasakan garamnya. Bila sudah secukup rasa
   barulah diangkat.


     Akhir sekali taburkan dengan hirisan daun bawang atau bawang goreng.

Rabu, 15 November 2017

Kari Ayam Nyonya


        Assalamualaikum...

    Selamat pagi teman-teman semua, semoga sihat hendaknya di pagi Khamis yang indah ini.

     Tercari-cari resepi masakan kari ayam, terjumpalah masakan kari ayam nyonya stail ni, nampak sedap je... maka saya pun cubalah memasaknya... ternyata memang sedap. Anak2 pun puji kata mereka sedap. Lain kali bolehlah masak lagi. Jom tengok resepinya



Resepi Kari Ayam Nyonya
Sumber: Marsila Mars

Bahan-bahan:


1/2 ekor ayam
santan 
6 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
3 batang serai*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
4 biji buah keras*
cili kering ikut kepedasan*
2 biji cili merah*
1 sdb rempah kari daging
2 helai daun limau purut
garam dan sedikit minyak utk menumis

Cara memasaknya:


1.Kisar bahan yang bertanda *, kemudian 
  tumis bahan dengan sedikit minyak. Masukkan
  rempah kari serta daun kari, kacau 
  sehingga wangi dan agak berminyak.

2.Masukkan ayam, kentang dan daun 
  limau purut, kacau sebentar.

3.Masukkan pula santan, biarkan mendidih
  atau sehingga kentang empuk.

4.Masukkan garam dan perasa jika suka.
  Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Sedap jika dimakan bersama nasi atau roti jala. 


Ahad, 12 November 2017

Kuih Serimuka Durian


      Assalamualaikum...

   Selamat tengahari... dah makan tengahari ke belum? Selamat menjamu selera kepada teman2 yang sedang lunch di tengahari ini.

   Hari minggu kelmarin sewaktu pulang dari kampung terlihatlah ada yang berjualan durian kat pasar Changkat Jering. Apa lagi serbu lah kita, dapatlah sekampit durian. Walaupun agak mahal, nak makan punya pasal beli jugaklah...

   Sampai rumah terus tanak pulut, dapatlah makan pulut durian. Jadi yg lebihnya saya cuba buat kuih serimuka durian. 



   Alhamdulillah... sukanya saya kerana kuihnya memang menjadi dengan elok. Dapatlah dibawa satu loyang kuih serimuka durian kepengajian.



   Rasanya pun okey sangat, taklah begitu manis dan taklah terlalu lemak. Nanti saya sharekan resepinya.


Khamis, 2 November 2017

Kuih Bakar Kemboja


       Assalamualaikum...

Apa khabar teman2 blog semua... semoga anda semua sihat2 je hari ini.

Lama tak makan kuih baulu kemboja. Hari ini sempat pula buat kuih feberat saya yg satu ini.

Saya cuba dari resepi Yati Memories. Memang sedap kuihnya. Terima kasih Yati atas resepinya. Saya sharekan kat sini pula...



Resepi Kuih Bakar Kemboja

Bahan-bahan:

1 cawan gula pasir
2 cawan jus pandan (dari 4 helai daun 
   pandan)
2 1/4 cawan santan (1 cawan santan pekat- 
   selebihnya tambah air)
2 sdb mentega (cair dan sejukkan)
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1/2 sdt garam
pewarna hijau
bijan secukupnya

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan, kemudian blend 
   sehingga sebati, kecuali bijan.

2. Masukkan 3 sudu teh minyak ke dalam 
   loyang, oleskan rata2.

3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila
   minyak sudah panas, masukkan adunan tadi.

4. Tabur bijan dan bakar pada suhu 180 C,
   guna api atas bawah sehingga kuning 
   dan garing. (Saya bakar selama 1 jam 
   15 minit, kalau nak garing lagi guna 
   api atas dalam masa 5 minit terakhir.