Jumaat, 22 September 2017

Kuih Apam Gula Hangus


   Assalamualaikum... 

Apa khabar semua... Tentu sihat agaknya. Salam Maal Hijrah saya ucapkan kepada kawan2 semua sempena hari ini bertarikh 1 Muharam. Semoga kita semua bertekad akan berhijrah menjadi lebih baik dari sebelumnya dan semoga negara kita sentiasa berada dlm rahmat serta lindunganNya selalu. Insya Allah...

    Dah lama tak buat kuih. Kali ini saya teringin nak mencuba resepi kuih apam karamel yang terdapat dalam facebook. Jom tengok resepinya.



Resepi Kuih Apam Gula Hangus

Bahan-bahan:

1 cawan gula
1 cawan air panas
* Cairkan gula dalam kuali, api slow, bila gula bertukar warna agak perang, masukkan air panas perlahan-lahan dan gaul rata. kemudian sejukkan.

11/2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonate
2 biji telur*
1/2 cawan minyak masak*
2 sdb mentega / butter*
2 sdb susu pekat manis*


Cara membuatnya:

1. Mixer bahan2 yg bertanda * selama 5 minit,
   masukkan gula hangus, mixer hingga sebati
   kemudian masukkan tepung dan soda
   bikarbonate, mixer hingga betul2 sebati.

2. Panaskan periuk kukus,pastikan air dalam
   periuk betul2 mendidih. kemudian kukuslah
   apam tadi. Kalau guna acuan kecil kukus
   selama 15 minit. Jika guna acuan besar,
   kukus selama 30 minit.

Pastikan:

* Acuan disapu dulu dengan minyak terlebih 
  dahulu.

* Kukus dengan api kuat.

* Penuhkan adunan  dalam acuan supaya 
  kembangnya cantik.

* Guna acuan apa2 pun boleh, guna loyan 4 persegi pun boleh, jika mau potong pastikan kuih betul2 sejuk.



Ternyata kuih apam gula hangus ni memang sedap. Sukanya tengok anak2 saya makan. Katanya mereka sedap, lepas ni bolehlah dibuat lagi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan