Khamis, 15 Jun 2017

Sagu Gula Melaka


       Assalamualaikum wrh... wbr...

     Bersua lagi dientri kali... dah lama juga blog saya ni tak berupdate. Biasalah macam2 kesibukan sejak akhir-akhir ni...

     Kali ini saya entrikan mengenai sagu gula merah. Segar je terasa... jika dimakan ketika bulan puasa ni.



Resepi Sagu Gula Melaka

Bahan A :
1 cawan sagu 
3 cawan air
pewarna kesukaan
1 helai daun pandan

Cara memasaknya:
Didihkan air bersama daun pandan, masukkan sagu. Kacau sehingga sagu menjadi kembang
dan berwarna jernih. Masukkan benerapa titik pewarna, kacau rata. Angkat dan sejukkan dalam acuan atau loyang.



Bahan B:

1 buku gula melaka
2 sdb gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan

Didihkan semua bahan di atas hingga gula larut. angkat dan sejukkan.



Bahan C:

1 tin susu cair
secubit garam

Masah sekejap di atas api yg sederhana, masukkan garam. Angkat dan sejukkan.

Cara menghidang:
Sendukkan sagu, curahkan gula melaka dan susu cair. Letak ais batu untuk rasa sejuk dan nyaman.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan