Khamis, 15 Jun 2017
Sagu Gula Melaka
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi dientri kali... dah lama juga blog saya ni tak berupdate. Biasalah macam2 kesibukan sejak akhir-akhir ni...
Kali ini saya entrikan mengenai sagu gula merah. Segar je terasa... jika dimakan ketika bulan puasa ni.
Resepi Sagu Gula Melaka
Bahan A :
1 cawan sagu
3 cawan air
pewarna kesukaan
1 helai daun pandan
Cara memasaknya:
Didihkan air bersama daun pandan, masukkan sagu. Kacau sehingga sagu menjadi kembang
dan berwarna jernih. Masukkan benerapa titik pewarna, kacau rata. Angkat dan sejukkan dalam acuan atau loyang.
Bahan B:
1 buku gula melaka
2 sdb gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan
Didihkan semua bahan di atas hingga gula larut. angkat dan sejukkan.
Bahan C:
1 tin susu cair
secubit garam
Masah sekejap di atas api yg sederhana, masukkan garam. Angkat dan sejukkan.
Cara menghidang:
Sendukkan sagu, curahkan gula melaka dan susu cair. Letak ais batu untuk rasa sejuk dan nyaman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan