Ahad, 18 Jun 2017

Rendang Ayam


    Assalamualaikum wrh... wbr...

       Selamat menjalani ibadah puasa yang ke 24 hari ini, semoga segala ibadah kita akan diterima Allah Swt...

       Hari ini saya nak kongsikan masakan mengenai rendang ayam. Lama tak masak rendang. Kebetulan ada saudara yang berikan sedikit ketupat, jadi saya buatkan rendang ayam untuk dimakan bersama ketupat palas.


Resepi Rendang Ayam

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong)
cili giling (ikut kepedasan)
4 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 helai daun kunyit
sedikit kerisik 
santan secukupnya
garam dan parasa 


Cara memasaknya:
1. Kisar bawang besar, bawang putih, serai,
   lengkuas, halia hingga halus.
2. Masukkan ayam, bahan kisar, cili kisar
   kedalam periuk, masukkan pula santan dan
   kerisik. Masak diatas api hingga mendidih.
3. Masukkan pula daun kunyit, masak lagi
   hingga ayam lembut. Kemudian pula perasakan
   dengan garam serta sedikit perasa. Bila dah
   masak, barulah diangkat.


Sedap dimakan bersama ketupat palas.


2 ulasan: