Ahad, 18 Jun 2017
Rendang Ayam
Assalamualaikum wrh... wbr...
Selamat menjalani ibadah puasa yang ke 24 hari ini, semoga segala ibadah kita akan diterima Allah Swt...
Hari ini saya nak kongsikan masakan mengenai rendang ayam. Lama tak masak rendang. Kebetulan ada saudara yang berikan sedikit ketupat, jadi saya buatkan rendang ayam untuk dimakan bersama ketupat palas.
Resepi Rendang Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong)
cili giling (ikut kepedasan)
4 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 helai daun kunyit
sedikit kerisik
santan secukupnya
garam dan parasa
Cara memasaknya:
1. Kisar bawang besar, bawang putih, serai,
lengkuas, halia hingga halus.
2. Masukkan ayam, bahan kisar, cili kisar
kedalam periuk, masukkan pula santan dan
kerisik. Masak diatas api hingga mendidih.
3. Masukkan pula daun kunyit, masak lagi
hingga ayam lembut. Kemudian pula perasakan
dengan garam serta sedikit perasa. Bila dah
masak, barulah diangkat.
Sedap dimakan bersama ketupat palas.
Mengancam pula nengok rendangnya..
BalasPadamsedapnyer....
BalasPadam