Ahad, 1 Mei 2016
Pajeri Terung
Assalamualaikum wrh... wbr...
Hari ni 1 hb Mei 2016, adalah hari buruh. Selamat bercuti diucapkan kepada semua pekerja-pekerja yang berada di Malaysia. Mungkin ada yang mengambil kesempatan pergi jalan-jalan atau balik ke kampung. Jadi kepada mereka berhati-hatilah dijalan raya.
Cuti hari buruh ni kita tak kemana-mana pun. Jadi kat rumah kenalah masak sbb anak-anak semua berkumpul. Makan tengahari ni saya masak pajeri terung, kerabu pucuk ceylon dan goreng ikan masin. Wah... siap bertambah-tambah nasi, maklumlah dah lama tak makan ikan masin. Jadi... jomlah kita tengok resepi pajeri terung.
Resepi Pajeri Terung
Bahan-bahan:
2 batang terung (dipotong)
sejemput udang kering
2 peket kecil rempah kari ikan
santan secukupnya
kerisik
bawang merah (dihiris)
bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang kulit kayu manis
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali, goreng terung dengan minyak
hingga separuh masak, angkat dan ketepikan.
2. Dalam periuk, masukkan sedikit minyak,
tumis bawang merah, bawang putih, halia,
udang kering serta kulit kayu manis hingga
sedikit layu.
3. Masukkan rempah kari yang dicampur dengan
sedikit air. Masak rempah hingga wangi dan
naik minyak.
4. Masukkan kerisik dan juga santan, biarkan
sehingga medidih. Masukkan pula terung yang
digoreng tadi.
5. Akhir sekali masukkan garam, gula dan
sedikit perasa jika suka. Rasakan, jika
sudah secukup rasa barulah diangkat dan
dihidangkan.
looks temptin'....ツ
BalasPadam