Assalamualaikum wrh... wbr...
Petang-petang terasa lapar, mulalah blogwalking ke blog teman masak memasak, terjumpalah muffin kelapa kat dapur Fiza-LGK.
Bahannya pun memang sudah ada kat dapur. Apa lagi mulalah godek-godek kat dapur, kejap je dah siap. Sedap juga muffinnya rasa sedikit manis serta lemak-lemak kelapa.
Terima kasih Hafizah di atas resepinya, izinkan saya copykan resepinya di sini pula ya...
Resepi Muffin Kelapa
Bahan-bahan:
Bahan A
1 cawan kelapa kering
2 cawan tepung gandum
1 sdb serbuk penaik
5 sdb gula halus
1 sdt garam halus
Bahan B
1 biji telur (gred A)
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak
Bahan C (untuk topping)
2 sdb gula halus
2 sdb kelapa kering
2 sdb ceri (saya guna mix fruit)
Cara membuatnya:
1. Dalam sebuah mangkuk, ayak semua bahan A
kecuali kelapa kering.
2. Dalam bekas lain pula masukkan telur, pukul
dengan garpu seketika dan masukkan susu
segar dan minyak serta dikacau dengan hand
whisk.
3. Seterusnya tuangkan bahan basah ke dalam
tepung yang diayak tadi, kacau sekadar
seketika sahaja. Masukkan pula kelapa
kering sambil dikacau lagi sekadar adunan
bercampur. Jangan terlebih kacau kerana
muffin akan menjadi keras.
4. Sudukan kedalam kertas muffin dan taburkan
bahan topping tadi di atas adunan. Bakar ke
dalam ketuhar (suhu 180 C) selama 20 minit
atau sehingga masak.
Muffin yang belum dibakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan