Jumaat, 22 April 2016
Roti Jala Pandan
Assalamualaikum wrh... wbr...
Apa khabar teman-teman blogger semua? Tentu sihat semuanya. Dimusim cuaca panas terik ni, kenalah jaga kesihatan, banyakkan minum air. Kalau tak sihat kenalah cepat-cepat jumpa doktor, kalau melarat kan susah jadinya.
Petang tadi rajin pula kirai roti jala. Bukan apa... kebetulan hari ni masak kari ayam. Jadi kalau makan dengan roti jala best juga. Kali ini saya cuba resepi dari Love Touch- Zila Forever. Memang sedap roti jalanya, saya hanya buatkan setengah adunan sahaja. Terima kasih resepinya yang sedap ini. Izinkan saya letakkan resepinya disini pula... ya.
Resepi Roti Jala Pandan
Bahan-bahan:
450 gram tepung gandum
1 sdt garam
450 ml susu segar
3 biji telur (dipukul sedikit)
450 ml air (tambahkan sedikit air jika
masih pekat)
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan
2 sdb mentega cair
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung dan garam di dalam mangkuk
besar. Buatkan lubang ditengahnya. Tuangkan
susu, telur, separuh daripada air dan
setengah mentega cair ke dalamnya. Untuk
membancuh masukkan pewarna hijau dan perisa
pandan. Masukkan baki air dan mentega
hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan
penapis halus. Untuk lebih mudah, masukkan
semua adunan kedalam blender dan blender
agar lebih halus.
2. Panaskan kuali leper yang tidak melekat
atas api yang sederhana, kemudian
lengserkan sedikit minyak.
3. Kacau dan isikan 80ml ke dalam acuan roti
jala.
4. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan
kira-kira 6-8 cm di dalam kuali. Terus
memusing dalam bulatan untuk membentuk
juraian roti. Jangan buat pada bahagian
yang sama dua kali kerana roti jala akan
menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan
sampai keperangan.
5. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji
atau gulungkan. Ulangi proses yang sama
hingga adunan habis.
Untuk kuah kari, masak seperti biasa. Cuma saya tambahkan sedikit cili kisar semasa menumis dan juga sedikit kerisik untuk menambah kesedapannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan