Rabu, 20 April 2016
Kuih Apam Beras
Assalamualaikum wrh... wbr...
Berjumpa kembali di ruangan kali ini, semoga teman-teman blogger semua sihat sejahtera hendaknya.
Petang ni sempat saya membuat kuih apam. Biasalah petang-petang perut terasa lapar je minta diisi. Kali ini saya membuat kuih apam beras. Saya buat setengah adunan sahaja. Itupun dah cukup banyak, saya sorang je yang mengabihkannya, anak-anak tak gemar makan kuih-kuih macam ni. Apa-apa pun terima kasih kepada yang empunya resepi, dah lama simpan resepi ni, dah tak tahu dah siapa yg empunya. Saya kongsikan disini pula ya...
Resepi Kuih Apam Beras
Bahan-bahan:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sdk yis mauripan
kelapa parut dengan sedikit garam
Caranya:
1. Blend nasi bersama air hingga hancur
(masukkan air sedikit-sedikit, blend
sampai halus).
2. Setelah hancur, campur brown sugar serta
gula ke dalamnya dan blend sehingga
sebati.
3. Dalam bekas lain. Satukan tepung gandum,
tepung beras dan yis.
4. Selepas itu masukkan bahan cecair tadi
kedalam bekas tepung, kacau sehingga
sebati.
5. Perap selama 3 jam (saya perap 1 jam
sahaja).
6. Panaskan pengukus, balut penutupnya dengan
kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil-
kecil.
8. Masukan adunan kedalam acuan, kemudian
kukus selama 15 minit.
9. Hidang bersama kelapa parut yang digaul
dengan secubit garam atau sedap dimakan
begitu sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan