Sabtu, 2 April 2016
Masak Lemak Kobis Dengan Tempe
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia... semoga anda semua sihat hendaknya di hari ini, hari Sabtu. Biasalah kalau hujung minggu anak-anak semua berkumpul. Jadi sibuklah suri-suri rumah memasak untuk anak-anak.
Hari ni saya masak yang simple-simple sahaja, masak lemak kobis sama tempe, goreng ikan kerisi, sambal belacan serta ulam. Sedap juga dimakan dengan ikan yang digoreng panas-panas.
Resepi Masak Lemak Kobis Dengan Tempe
Bahan-bahan:
Kobis (dipotong)
1 batang karot (dihiris halus)
1/2 bungkus tempe (juga dipotong)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah dihiris)
sejemput ikan bilis
santan secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan periuk, masukkan air bersama
hirisan bawang, bawang putih dan ikan
bilis. Kacau rata dan masak hingga
mendidih.
2. Masukkan karot, masak hingga separuh masak.
3. Kemudian masukkan kobis dan masak hingga
kobis separuh lembut. Jika kurang kuah
tambahkan sedikit air.
4. Tuangkan santan dan dikacau sehingga
mendidih.
5. Rasakan dengan garam dan gula. Siap untuk
dihidangkan.
mmg sedap dimakan dgn ikan kerisi goreng + yg garing2..wahh..
BalasPadamMemang sedap pun Husna...
PadamTempe nak masuk waktu bila?
BalasPadam