Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman, semoga berbahagia selalu. Kali ini saya entrikan mengenai kuih lapis. Dah lama teringin nak makan kuih lapis buatan sendiri ni. Baru sekarang berpeluang membuatnya. Saya ambil resepi Dari Dapur Kak Yah. Cuma saya buatkan setengah bahagian sahaja.
Terima kasih Kak Yah atas perkongsian resepinya. Saya copykan resepinya untuk rujukan saya nanti.
Resepi Kuih Lapis
Bahan-bahan:
5 cawan santan
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
secubit garam
1/2 sdt perisa rose
pewarna pink
Cara membuatnya:
1. Panaskan santan dan gula hingga menjadi
hancur. Sejukkan.
2. Panaskan pengukus dan pastikan air
menggelegak/mendidih dengan api yang kuat.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung beras
ke dalam santan. Masukkan juga garam dan
perisa rose, tapiskan.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
berasingan.
5. Masukkan pewarna pink ke dalam satu
bahagian adunan dan satu bahagian lagi
dibiarkan warna asalnya.
6. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan
alaskan plastik di dasarnya.
7. Kukus setiap lapisan selama 5-7 minit.
Bagi lapisan terakhir kukus selama 10-15
minit.
8. Keluarkan dan biarkan sehingga sejuk,
barulah dipotong.
Kuih lapis ni sedap..wana pun suka makan tapi dah lama x buat
BalasPadam