Assalamualaikum wrh... wbr....
Bersua lagi dientri kali ini, semoga teman-teman semua berbahagia selalu diketika ini.Hari ini saya masak gulailemak ikan talang masin drngan nenas. Sewaktu pulang ke kampung tempohari saya sempat beli sedikit ikan-ikan kering dan ikan masin seperti ikan talang, talang padi, ikan tamban serta ikan bilis untuk simpanan.
Tak selalu pun makan ikan-ikan masin, kadang-kadang je kalau teringin nak makan barulah saya masak. Kalau makan ikan masin tiap hari alamatnya tekanan darah pun melambung tinggi. Nanti bahaya pulak. Okeylah mari kita lihat resepi gulai lemak ikan talang masin.
Resepi Gulai Lemak Ikan Talang Masin Dgn Nenas
Bahan-bahan:
350 gm ikan talang
1/2 biji nenas (dihiris)
santan
2 batang serai (dititik)
garam dan sedikit perasa
Bahan ditumbuk halus:
15 biji cili api
3 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
Cara memasaknya:
1. Ikan talang masin dipotong-potong,
kemudian direndam dengan sedikit air garam
selama lebih kurang 1/2 jam untuk
mengurangkan rasa masinnya, kemudian basuh
dan toskan.
2. Dalam periuk masukkan bahan-bahan tumbuk,
serai serta sedikit santan cair.
3. Bila dah mendidih, masukkan pula ikan
talang serta nenas. Biarkan mendidih dan
nanas layu.
4. Masukkan santan, sentiasa dikacau supaya
santan tidak pecah minyak. Masak
menggunakan api yang kecil. Masukkan garam
dan perasa jika suka.
5. Perasakan garamnya. Jika dah secukup rasa
barulah tutupkan api. Siap untuk
dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan