Assalamualaikum wrh.... wbr....
Memandangkan jem nenas lebihan daripada membuat kuih tat gulung kelmarin masih lagi berbaki, daripada dibiarkan begitu saja, maka saya mencuba buatkan kuih tat nyonya pula. Kuih ini lebih mudah berbanding kuih tat gulung, hanya canaikan doh, dan terapkan dengan acuan.
Saya masih lagi mencuba dari resepi CHE MAT GEBU kerana resepi yang dicuba oleh beliau ni memang sedap-sedap semuanya. Terima kasih Che Mat di atas perkongsian resepinya. Izinkan saya copykan kat sini pula untuk rujukan saya nanti.....ya.
Resepi Kuih Tat Nyonya
Bahan-bahan:
300 gm tepung gandum
4 sdb tepung jagung
3 sdb gula aising
200 gm mentega
1/2 sdk esen vanila
2 bijikuning telur
beberapa titik pewarna kuning
sedikit garam halus
Inti jem nenas secukupnya
Cara membuatnya:
1. Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum,
tepung jagung, gula aising dan garam
halus. Gaul rata. Masukkan mentega dan
ramas dengan hujung jari hingga mendapat
teksture seakan-akan serbuk roti. Masukkan
telur kuning sedikit demi sedikit sambil
digaul rata hingga mendapat doh yang tidak
melekat dimangkuk adunan. Rehatkan
sekejap.
2. Canai doh antara dua lapisan plastik
bersih. Sapu sedikit minyak pada plastik
untuk mengelakkan doh melekat. Canai
setebal 1/2 inci, terapkan dengan acuan,
dan susun dalam dulang pembakar.
3. Letakkan jem nenas ke atasnya. Buat
hingga habis dan bakar dalam oven 175 C
selama 25 minit.
4. Pusing-pusingkan dulang yang berisi tat
selepas 10 minit untuk mendapatkan kuih
yang sama rata masaknya. Sejukkan di atas
jaringan dan simpan di dalam bekas kedap
udara.
cntik dilah, rasa mcm nak ambil je satu
BalasPadamSilakan Kak Ruby ambil satu kuihnya. Tapi kalau nak rasa tu kena lah datang Shah Alam. Puas hati kan.... akak, kalau kita buat kuih sendiri.
Padamp/s
BalasPadamSELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. AMPUN DAN MAAF ANDAI ADA TERKASAR BAHASA SEPANJANG PERKENALAN DAN PERSAHABATAN KITA MESKIPUN DI ALAM MAYA SAHAJA...