Assalamualaikum wrh.... wbr.....
Bersua lagi di entri kali ini, di penghujung Ramadhan. Saya rasa masih ada lagi suri rumah yang masih membuat persiapan terakhir sebelum menjelangnya hari raya.
Kali ini saya entrikan mengenai kuih tat nenas gulung yang saya cuba dari resepi CHE MAT GEBU. Memang sedap dan sangat gebu kuih tatnya. Pendek kata kalau makan tu susah nak berenti lah. Kalau boleh satu balang nak ngap semuanya. Terima kasih Che Mat diatas perkongsian resepinya.
Izinkan saya letakkan resepinya kat sini pula untuk rujukan saya di masa akan datang.
Bahan-bahan:
230 gm mentega
400 gm tepung gandum
40 gm tepung kastad
50 gm gula ising
2 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
Inti nenas secukupnya digentel kecil-kecil
Kuning telur untuk disapu
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur dan esen vanila.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung
sedikit demi sedikit hingga menjadi doh
lembut, tutup dengan tuala dapur bersih
untuk dilembutkan.
2. Isi sedikit doh ke dalam acuan, tekankan.
Letak inti tadi dan gulung kemas-kemas.
Letakkan dalam dulang pembakar.
3. Sapukan kuning telur atas tat tadi, dan
bakar pada suhu 175 C selama 20-25 minit
hingga kuning keemasan. Keluarkan
dari oven, biarkan 2-3 minit.
4. Alihkan ke atas jaringan dan biarkan ia
sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan