Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di entri kali ini, mengenai masakan kerabu pucuk ulam raja. Memandangkan pokok ulam raja yang saya tanam tempohari keluarkan pucuk yang muda-muda dan banyak pula pucuknya. Maka saya bolehlah cuba buatkan kerabu pucuk ulam raja pula.
Saya kutipkan... dapatlah lebih kurang secekak daunnya. Alhamdulillah jimatlah sikit sebab tak payah beli.
Resepi Kerabu Pucuk Ulam Raja
Bahan-bahan:
1 cekak daun ulam raja (dihiris)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 biji limau nipis (diambil jus)
garam, gula dan perasa secukupnya
1 cawan kelapa parut putih
Bahan tumbuk:
sejemput ikan bilis (saya goreng tanpa
minyak sekejap)
1 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci belacan
Cara membuatnya:
1. Daun ulam raja dihiris halus.
2. Tumbuk bahan tumbuk sehingga lumat,
masukkan kelapa parut dan tumbuk lagi
sehingga separa lumat.
3. Campurkan kesemua bahan yang dihiris di
dalam satu bekas. Campurkan bahan-bahan
tumbuk tadi.
4. Perahkan jus limau dan perasakan garamnya.
Apabila sudah cukup mesra gaulannya,
bolehlah dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan