Rabu, 14 Mei 2014

Aiskrim Goreng


            Assalamualaikum wrh.... wbr.....

      Bersua kembali di entri kali ini, semoga teman-teman happy happy selalu hendaknya. Kali ini saya ingin entrikan mengenai masakan aiskrim goreng. Dah lama teringin nak cuba buat, baru hari ini berkesempatan membuatnya. Almaklumlah kalau ada aiskrim tak sempat disimpan lama-lama. Kejap je dah habis.


      Aiskrim goreng ni memang senang je nak dibuatnya. Marilah kita lihat caranya.....
         



Resepi Aiskrim Goreng

Bahan-bahan:
roti
aiskrim
minyak untuk menggoreng
sedikit air

Cara membuatnya:
1. Mampatkan semua roti dengan penggelek roti 
   supaya tidak menyerap minyak apabila 
   menggorengnya.
2. Lembabkan sedikit permukaan roti supaya
   melekat.
3. Skopkan aiskrim ke atas roti, kemudian 
   tutupkan aiskrim dengan permukaan roti
   yang lain.
4. Tekankan permukaan cawan keatas bahagian 
   yang ada aiskrim. Pastikan bahagian tepi
   roti bercantum.
5. Masukkan ke dalam plastik dan masukkan ke 
   dalam freezer lebih kurang 1-2 jam.
6. Keluarkan dari peti sejuk dan goreng di
   dalam minyak yang betul-betul panas
   sehingga kekuningan selama lebih kurang 20
   saat. Jangan terlalu lama supaya
   mengelakkan aiskrim cair.

 

1 ulasan: