Rabu, 14 Mei 2014
Aiskrim Goreng
Assalamualaikum wrh.... wbr.....
Bersua kembali di entri kali ini, semoga teman-teman happy happy selalu hendaknya. Kali ini saya ingin entrikan mengenai masakan aiskrim goreng. Dah lama teringin nak cuba buat, baru hari ini berkesempatan membuatnya. Almaklumlah kalau ada aiskrim tak sempat disimpan lama-lama. Kejap je dah habis.
Aiskrim goreng ni memang senang je nak dibuatnya. Marilah kita lihat caranya.....
Resepi Aiskrim Goreng
Bahan-bahan:
roti
aiskrim
minyak untuk menggoreng
sedikit air
Cara membuatnya:
1. Mampatkan semua roti dengan penggelek roti
supaya tidak menyerap minyak apabila
menggorengnya.
2. Lembabkan sedikit permukaan roti supaya
melekat.
3. Skopkan aiskrim ke atas roti, kemudian
tutupkan aiskrim dengan permukaan roti
yang lain.
4. Tekankan permukaan cawan keatas bahagian
yang ada aiskrim. Pastikan bahagian tepi
roti bercantum.
5. Masukkan ke dalam plastik dan masukkan ke
dalam freezer lebih kurang 1-2 jam.
6. Keluarkan dari peti sejuk dan goreng di
dalam minyak yang betul-betul panas
sehingga kekuningan selama lebih kurang 20
saat. Jangan terlalu lama supaya
mengelakkan aiskrim cair.
Kena cuba ni..hehe
BalasPadam