Assalamualaikum wrh wbr....
Bersiaran lagi di petang ini, semoga teman-teman berbahagia selalu hendaknya. Petang ini teringin pula nak makan kuih sagu. Dilihat masih ada lagi sagu yang masih berbaki yang belum dimasak. Apa lagi.... dapatlah buat kuih sagu untuk minum petang di hari ini. Sebelum ini dah pernah buat kuih sagu, tapi yang berwarna merah. Kali ini cuba buat kuih sagu yang berwarna hijau pulak. Sedap juga rasanya sbb letak perasa pandan.
Bahan-bahan:
400 ml air
200 gm gula putih
sehelai daun pandan
300 gm sagu halus
kelapa putih
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Sagu direndam terlebih dahulu supaya
kembang.
2. Masak hingga mendidih gula bersama air
dan daun pandan.
3. Masukkan sagu sambil dikacau perlahan-
lahan.
4. Masukkan pewarna yang disukai.
5. Apabila sagu dah masak, barulah
dituangkan ke dalam loyang.
6. Kukus selama 30 minit.
7. Angkat dan sejukkan.
8. Potong dan salutkan dengan kelapa parut
muda serta digaul dengan sedikit garam.