Isnin, 1 Julai 2013

Sup Tulang


           Assalamualaikum wrh wbr....

   Salam bahagia teman-teman semua, semoga berbahagia 
selalu. Kali ini saya ingin kongsikan mengenai masakan sup tulang pula. Lihat lah resepinya...





Resepi Sup Tulang

Bahan-bahan:


1 kilo tulang lembu
5 ulas bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
3 biji kentang 
1 batang lobak merah
Rempah empat sekawan (kulit kayu manis, 
   bunga lawang, bunga cengkih, buah 
   pelaga)
sedikit minyak untuk menumis
daun saledri (dipotong)
air untuk kuahnya

garam serta perasa secukupnya




Cara memasak:

1. Rebus tulang dengan air sehingga empuk.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis rempah 4 
   sekawan bersama bahan yang dihiris.
   Setelah garing, masukkan air rebusan
   tulang beserta tulang nya.

3. Masukkan ubi kentang serta lobak merah.
   Biarkan sehingga mendidih serta ubi 
   kentang empuk. Kemudian masukkan 
   garam serta serbuk perasa jika suka. 
   Akhir sekali masukkan daun sup. 

4. Taburkan bawang goreng. siap untuk di
   hidangkan.


2 ulasan: