Ahad, 14 April 2013
Masak Lemak Nangka Muda
Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam bahagia teman-teman semua. Semoga bahagia selalu di hujung minggu ini. Entri kali ini mengenai masakan lauk pauk pula. Kelmarin sewaktu ke pasar, terpandanglah nangka muda. Teringin pula rasanya nak makan masak lemak cili api nangka muda. So beli lah nangka muda tu. Asyik tertangguh je dari hari ke hari. Hari ni, baru lah dapat masak. Alhamdulillah, bertambah juga lah dua tiga pinggan nasi. Lihat lah resepinya....
Resepi Masak Lemak Nangka Muda
Bahan-bahan :
Buah nangka muda
sedikit daging (dipotong nipis)
santan secukupnya
10 ulas cili api*
1 biji bawang besar*
2 inci kunyit*
1/2 inci halia*
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
1 keping asam gelugur
garam dan sedikit perasa.
Cara memasaknya:
1. Rebus buah nangka muda sehingga empuk.
Kemudian angkat dan toskan.
2. Kisar bahan yang bertanda * sehingga
halus.
3. Masukkan bahan yang dikisar kedalam
periuk bersama serai serta asam keping.
Masukkan sedikit air. Masak di atas api
sehingga mendidih.
4. Masukkan daging, biarkan hingga empuk.
Masukkan daun kunyit. Masukkan santan.
5. Kecilkan api, masukkan santan. Kacau
selalu agar santannya tidak pecah. Masuk-
kan garam dan perasa.
6. Bila dah secukup rasa barulah diangkat
untuk dihidangkan.
Ye lah fadzillah, betul kata adda syudda sedap...mesti sdp ni sbb kak ruby suka msak lemak nangka.
BalasPadamCubalah resepinya... kak Ruby, kalau cukup bahannya pasti masakan kita sedap.
PadamHmmm thanks for the recipe! Nak buat untuk makan malam ni... :D
BalasPadamTerima kasih kembali.
PadamHelo...maaf saya nk tanya bila saya msk lemak nangka,rasa kuahnya agak pahit,adakah nangka itu pahit sbb saya da letakkn semua ramuanya dengan terperinci...terima kasih kak..
BalasPadamNeera... mungkin buah nangkanya tak direbus dahulu.
PadamPada saya buah nangka yang muda memang pahit rasanya. Sbb tu kena rebus dan dibuang airnya dahulu.
Memang sedap pun Adda ... masak lemak nangka ni.
BalasPadam