Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia kepada teman-teman semua. Saya percaya di hari minggu ini pasti ramai yang sedang berehat bersama keluarga masing-masing. Dan ada di kalangan suri rumah sibuk memasak bagi menyiapkan juadah untuk makan tengah hari bersama keluarga tersayang. Pagi ni, saya cuma buatkan kuih apam keledek, memandangkan stok keledek masih ada lagi. Jadi saya cuba buatkan kuih tersebut untuk sarapan pagi.
Saya cuba dari resepi YATI MEMORIES. Terima kasih Yati atas resepinya... Sedap kuihnya.
Resepi Kuih Apam Keledek
Bahan-bahan:
3/4 cawan gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*
2 cawan tepung beras
1 cawan keledek rebus
250 ml santan
1 cawan tepung gandum
sedilkit garam
1 sdk yeast
1 sdk baking powder
pewarna oren
Cara membuatnya:
1. Keledek direbus dan di blend bersama
dengan santan (biarkan sebentar).
2. Masak bahan bertanda * dan sejukkan.
3. Dalam mangkuk lain, satukan tepung beras,
tepung gandum, yeast, baking powder dan
garam.
4. Satukan semuanya dalam blender dan kisar
sebati.
5. Perap selama 1 jam. Sapukan loyang atau
acuan kecil. Masukkan bahan tersebut dan
kukus selama 15 minit.
6. Sekiranya menggunakan loyang kukus
selama 40 minit.
7. Apam ini boleh dimakan bersama kelapa
parut yang di gaul dengan sedikit garam.
tq share respi ni. Kalau boleh x yah letak word verification tuk komen. Nanti ramai yag x nak tinggalkan jejak komen. hehehe
BalasPadamblh cb ni..tq share..
BalasPadam