Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersiaran lagi di entri kali ini. Semoga teman-teman semua sihat sejahtera hendaknya. Kali ini saya nak share kan tentang kuih serimuka durian. Kebetulan stok durian masih ada lagi dalam simpanan. Anak-anak pun dah tak mahu lagi makan durian.
Daripada nanti rosak begitu sahaja, baiklah saya buatkan kuih. Boleh lah juga dimakan.
Lihat lah resepinya...
Resepi Kuih Serimuka Durian
Bahan-bahan:
Bahagian bawah:
600 gm beras pulut (direndam sekurang-
kurangnya 3 jam)
600 ml santan (dari sebiji kelapa)
2 sdk garam
Caranya:
1. Cuci beras, kemudian toskan. Sementara
itu panaskan pengukus.
2. Masukkan pulut ke dalam loyang yang telah
dialas dengan plastik dan disapu dengan
sedikit minyak masak. Kukus selama 30
minit.
3. Sekali-sekala di kacau. apabila telah
masak, tekan-tekankan sehingga padat.
Kemudian barulah masukkan lapisan atas.
Bahagian atas:
1 cawan isi durian
1 cawan gula pasir
3 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
1/4 cawan tepung beras
1/2 sdk garam
Caranya:
1. Blender santan, gula, isi durian serta
telur.
2. Masukkan ke tiga-tiga jenis tepung tadi
dan kisar lagi.
3. Masukkan ke dalam periuk. Tambahkan
sedikit pewarna kuning. Masak sebentar
diatas api perlahan hingga naik wap.
4. Tuangkan adunan ke atas pulut tadi dan
kukuslah selama 20 minit dgn api yang
sederhana.
5. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu
barulah dipotong untuk dihidangkan.
cantiknya serimuka ni kak...tq share resepinya..
BalasPadamKak Fadzillah, mohon share resipi, terima kasih.
BalasPadam