Rabu, 18 Julai 2012
Puding Karamel
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam penuh keceriaan kepada teman-teman semua, semoga sihat selalu di samping keluarga tercinta. Entri kali ini mengenai masakan puding karamel. Bila jalan-jalan kat blog kawan-kawan ada yang memaparkan tentang resepi puding karamel. Terasa di hati ingin mencuba membuat puding tersebut. So, saya pun cuba lah buatkan. Sebelum kita semak resepinya, lihatlah hasil yang saya buatkan. Menjadi ke tidak....
Resepi Puding Karamel
Bahan-bahan:
Untuk gula hangus
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
Untuk puding
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sdt esen vanila
2 sudu besar tepung kastad
Cara membuatnya:
1. Masak gula hingga cair dengan menggunakan
api yang kecil dan biarkan sehingga
berwarna perang.Tuangkan air panas. Kacau
hingga sebati. Hati-hati, jangan sampai
gula tu hangit atau hangus. Nanti akan
terasa pahit.
2. Panaskan air dalam pengukus.
3. Kisar telur hingga kembang dan masukkan
susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
4. Masukkan esen vanila dan tepung jagung dan
kisar sebentar.
5. Tuangkan gula hangus ke dalam loyang.
Sebelum memasukkan adunan puding ke dalam
loyang hendaklah ditapis terlebih dahulu.
6. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Angkat dan sejukkan dahulu. Bila dah
sejuk, masukkan dalam bekas lain dengan
cara terbalikkan acuan atau loyang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan