Assalamualaikum...
Jumpa lagi kita diupdate kali ini. Moga semuanya sihat selalu.
Selalu dok tengok youtuber Thailand makan somtam. Macam-macam campuran dia orang masukkan dalam somtam. Ada udang, ketam, kaki ayam dan macam-macam lagi. Jadi teringin pula nak merasa. Selalu dok buat somtam guna buah mangga muda saja. Tapi kali ni terjumpa pula betik muda kat kedai runcit berhampiran rumah. Apa lagi terus beli lah. Hari ni baru ada kerajinan sikit nak buat somtam.
Memang sedap rupanya buat somtam guna betik muda ni. Dimakan pula dengan nasi pulut. Aduh... sedapnya. Terasa macam dok kat Thailand pulak. Jom tengok resepinya.
1/2 biji betik muda-diparut
6 batang daun kangkung-dipatah2kan
3 biji tomato- dihiris
3 ulas bawang putih
5-6 biji cili api
3 biji cili kering
2 biji limau nipis- dipotong dan diperah
jusnya
3 sudu makan sos ikan
gula pasir secukupnya
sedikit udang hidup yang direbus
1. Tumbuk bawang putih sekadar pecah
didalam lesung, masukkan cili api.
Tumbuk sedikit sekadar untuk memecahkan
saja. Masukkan gula.
2. Masukkan tomato, perah limau nipis. Masukkan juga hirisan betik muda,
kangkung serta udang. Tumbuk kasar
supaya bahan tercampur.
3. Akhir sekali masukkan sos ikan. Gaul
rata. Perasakan garam gulanya. Bila dah
cukup rasa baru dihidangkan.
Waktu saya ke Thailand sebelum Covid-19, setiap kali makan tengah hari mesti ada somtam. Betullah, betik muda dalam somtam tu memang sedap!
BalasPadamMakanan khas Orang Thailand, memang sedap kan.
Padam