Assalamualaikum...
Jumpa lagi kita di kali ini. Moga sahabat semua sihat selalu.
Lama dok pikir nak masak apa hari ni. Rasa nak makan masak kicap ayam style kenduri ada rasa cili serta daun kari sikit-sikit, jom tengok resepinya.
Resepi ayam kicap style kenduri
Bahan blend:
1 biji bawang besar
bawang putih
Halia
cili kering (ikut kepedasan masin-masing)
(blend bahan tersebut hingga halus)
Bahan lain:
Ayam masukkan garam dan kunyit, goreng
separuh masak.
minyak masak
perencah 4 sekawan, bunga lawang,
bunga cengkih, kulit kayu manis
sedikit air asam jawa
kicap
garam, gula, perasa
daun kari
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu
manis, bunga lawang, bunga cengkih
hingga naik bau. Masukkan bahan
yang diblender tadi, masak hingga
pecah minyak.
2. Masukkan kicap, kemudian masukkan
pula ayam. Masak dengan
api perlahan. Kacau sekali sekala
supaya tidak hangit.
3. Masukkan pula kicap serta daun kari.
4. Perasakan dengan garam, gula serta
perasa.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan