Ahad, 28 Jun 2020
Roti Jala Pandan Kuah Durian
Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu semua sahabat, moga sihat selalu hendaknya.
Sekarang kan musim durian. Dimana-mana pun ada saja orang yang menjual durian. Dibawa balik buah durian, disuruh buat kuah durian. Lepas tu di syorkan pula buat roti jala. Jadi kirailah roti jala buat dimakan dengan kuah durian.
Resepi Roti Jala Pandan
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 cawan susu cair
1 cawan air daun pandan kisar
2/3 minyak masak
1/2 sdt pewarna hijau
2 biji telur
1/2 sdt gram
Cara memasaknya:
1. Campurkan semua bahan, masukkan ke dalam
pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam botol yg
mempunyai muncung 3 atau 4.
3. Panaskan kuali nonstick, dengan api kecil.
Kirailah roti jala dengan bentuk yang
disukai.
4. Biarkan beberapa saat, tak perlu
diterbalikkan. Angkat dan gulungkan.
Resepi Kuah Durian
Bahan-bahan:
Isi durian
santan
gula merah
sedikit garam
daun pandan
Cara memasaknya:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk.
Masak hingga kuah menjadi pekat.
2. Perasakan ia, jika ada rasa yang
kurang, bolehlah ditambah. Siap untuk
dihidangkan.
Sesuai dimakan untuk sarapan pagi, minum petang atau dimajlis2 tertentu.
Sedapnya!
BalasPadamDurian belum sampai lagi ke temat kami.... huhuhuu tunggu sajalah saki-bakinya nanti di hujung musim! Entah kenapa kali ini, bau durian pun tak ada di Lahad Datu!
Ya ka Amie... Belum musim agaknya. Kalau gitu nak makan durian kenalah balik ke Semenanjung.
Padam