Rabu, 4 Disember 2019
Spaghetti Bolognese yang mudah
Assalamualaikum...
Selamat petang... Hari ni saya masak spaghetti bolognese mudah dan senang nak buat.
Biasalah kalau hari-hari makan nasi jemu pulak. So sekali sekala kena lah tukar menu masak mi ke, laksa, bihun dan sebagainya.
Untuk sos spaghetti pula boleh je beli di pasaraya. Pilihlah jenama apa yang kita suka.
Mudah kan... Jom tengok cara saya masak spaghetti.
Resepi Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 botol sos spagetti tradisional
1 paket daging cincang
beberapa batang sosej (dipotong )
cendawan butang
1 labu bawang bombay (dicincang halus)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1/2 batang karot (dipotong dadu)
sedikit lada hitan
garam dan gula
mixed herbs
sedikit minyak utk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan air, campur sedikit garam dan
minyak. Apabila air mendidih masukkan
spaghetti. Biar sehingga spaghetti masak
sempurna dan lembut.
2. Angkat dan bilas dengan air serta toskan.
Kemudian letakkan minyak zaitun dan
gaulkan supaya spagetti tidak melekat2.
3. Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang
bombay, biar sehingga kekuningan. Masukkan
tomato.
4. Masukkan pula daging cincang. Goreng
sekejap. Kemudian masukkan pula sos
spaghetti, karot dan bahan lain.
5. Akhir sekali masukkan garam serta gula,
Biarkan mendidih. Siap untuk dihidangkan.
Sebelum makan taburkan dulu chese parmeson.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan