Assalamualaikum...
Selamat petang semua...
Akhir2 ini kesihatan kurang memuaskan, mungkin dah agak berumur agaknya. Tekanan darah pun selalu je tinggi, menyebabkan badan jadi tak selesa.
Jadi kenalah sentiasa banyakkan makan sayur dan buah, juga kena rajin buat kegiatan yg boleh mengeluarkan peluh. Barulah kesihatan akan kembali pulih seperti biasa.
Saya masak tumis bayam bersama jagung, kebetulan ada lebihan jagung.
Resepi tumis bayam dengan jagung
Bahan-bahan:
1 ikat bayam
1 batang jagung (dipisahkan dari empulurnya)
bawang merah(dihiris)
bawang putih(dihiris)
1 batang cili merah (dipotong)
sedikit ikan bilis
sedikit minyak masak
gula dan garam
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali,
tumis bawang merah serta bawang putih
sehingga layu, masukkan bayam. Biarkan
sehingga sedikit layu.
2. Masukkan jagung, tambah air untuk kuahnya.
Masukkan garanm gula atau perasa jika
suka.
3. Akhir sekali masukkan cili merah. Rasakan
ia, jika dah secukup rasa, angkat dan
hidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi dengan lauk pauk lainnya juga sedap diratah begitu sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan