Jumaat, 8 November 2019

Masak Lemak Cili Api Kerang


Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua sahabat di dunia maya, moga semuanya sihat.

Salam Maulidur Rasul saya ucapkan kepada sahabat semua. Semoga dengan peringatan maulidur rasul akan mendekatkan diri kita kepada Allah swt.

Pergi ke kedai tadi beli barang nak masak untuk tengahari, terpandang pula kerang. Oleh kerana lama dah tak masak kerang, jadi saya belilah setengah kilo. Tiba2 pulak teringin nak makan kerang masak lemak... so inilah jadinya.



Resepi Kerang Masak Lemak

Bahan-bahan:

1/2 kilo kerang
10 ulas cili api*
1 biji bawang besar*
1 biji bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
2 bayang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
1 inci lengkuas
gula serta garam
santan secukupnya


Cara memasaknya:

1. Blender bahan yang bertanda* hingga halus.

2. Panaskan periuk, masukkan bahan kisar,
   masukkan pula serai, lengkuas serta daun
   kunyit. Masak sehingga mendidih.

3. masukkan pula santan, terus kacau supaya
   santan tak pecah. Masukkan kerang sambil
   dikacau-kacau.

4. Akhir sekali masukkan garam. sedikit gula
   serta perasa jika suka. Siap untuk 
   diangkat dan dihidangkan.



Sedap dimakan bersama nasi panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan