Assalamualaikum...
Apa khabar pengunjung blog Diari Diela? Semoga sihat selalu hendaknya.
Cuti dihujung minggu kelmarin sempat balik kekampung menjenguk mak dan ayah, juga anak syurga saya yang bersekolah asrama di pondok Pakya. Kebetulan ada program motivasi anak saya yg akan menduduki peperiksaan SPM beberapa hari lagi, ibubapa diminta hadir untuk memberi semangat kepada anak-anak. Semoga pelajar-pelajar Taufiqiah akan mendapat kejayaan yg cemerlang dlm peperiksaan SPM nanti.
Bila balik je dari kampung emak bagi semayang pisang muda... nah ambik kau nak buat apa. Jadi terpaksalah saya merajinkan diri, kopek kulitnya kemudian buat kerepek.
Kalau pisang muda ni yg menjadi masalahnya bila nak buang kulit. Sudah tentulah getahnya yang melekat2. Jadi saya lumurkan tangan serta pisau dengan minyak masak. Barulah getahnya tak melekat.
Pisang yang sudah dibuang kulit mestilah dimasukkan kedalam air yang dicampur dengan sedikit garam untuk mengelakkan dari pisang menjadi hitam.
Resepi Kerepek Pisang
Bahan-bahan:
Pisang muda
secawa air garam
minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Pisang yg sudah siap dikupas kulitnya
direndam di dalam air yang dicampur
dengan sedikit garam.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian
potong pisang dengan menggunakan sagat
ke dalam minyak panas. Kacau selalu.
3. Bila kerepek pisang agak2 keras masukkan
satu sudu air garam. Kacau selalu supaya
kerepek pisang masak sekata.
4. Angkat dan toskan. Tunggu sehingga kerepek
sejuk dahulu barulah disimpan di adalam
bekas kedap udara.
Ni lah hasilnya kerepek pisang saya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan