Selasa, 8 Oktober 2019

Kerepek Pisang


Assalamualaikum...

Apa khabar pengunjung blog Diari Diela? Semoga sihat selalu hendaknya.

Cuti dihujung minggu kelmarin sempat balik kekampung menjenguk mak dan ayah, juga anak syurga saya yang bersekolah asrama di pondok Pakya. Kebetulan ada program motivasi anak saya yg akan menduduki peperiksaan SPM beberapa hari lagi, ibubapa diminta hadir untuk memberi semangat kepada anak-anak. Semoga pelajar-pelajar Taufiqiah akan mendapat kejayaan yg cemerlang dlm peperiksaan SPM nanti.

Bila balik je dari kampung emak bagi semayang pisang muda... nah ambik kau nak buat apa. Jadi terpaksalah saya merajinkan diri, kopek kulitnya kemudian buat kerepek.


Kalau pisang muda ni yg menjadi masalahnya bila nak buang kulit. Sudah tentulah getahnya yang melekat2. Jadi saya lumurkan tangan serta pisau dengan minyak masak. Barulah getahnya tak melekat.

Pisang yang sudah dibuang kulit mestilah dimasukkan kedalam air yang dicampur dengan sedikit garam untuk mengelakkan dari pisang menjadi hitam.



Resepi Kerepek Pisang

Bahan-bahan:

Pisang muda
secawa air garam
minyak untuk menggoreng



Cara membuatnya:

1. Pisang yg sudah siap dikupas kulitnya

   direndam di dalam air yang dicampur 
   dengan sedikit garam.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian

   potong pisang dengan menggunakan sagat  
   ke dalam minyak panas. Kacau selalu

3. Bila kerepek pisang agak2 keras masukkan 

   satu sudu air garam. Kacau selalu supaya 
   kerepek pisang masak sekata.

4. Angkat dan toskan. Tunggu sehingga kerepek

   sejuk dahulu barulah disimpan di adalam
   bekas kedap udara.







Ni lah hasilnya kerepek pisang saya. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan