Ahad, 29 September 2019
Jemput2 Pisang Kelapa
Assalamualaikum...
Salam dihari minggu yang indah, moga sihat semuanya. Alhamdulillah... cuaca di petang hari ni sejuk je terasa, sbb baru je lepas hujan. Bila hujan turun, jerubu pun menghilang dari pandangan.
Biasa lah hujan-hujan ni perut pun jadi lapar. Mulalah cari makan. Kebetulan ada pisang yg dah masak. Apalagi minum petang dengan cok kodok pisanglah... Kebetulan ada kelapa parut, jadi saya tambahkan je. Bila menggoreng wangi je bau kelapanya. Jom tengok resepi cok kodok saya.
Resepi jemput2 Pisang
Bahan-bahan:
1 sikat pisang masak
segenggam kelapa parut
tepung beras
sedikit gula
secubit garam
minyak untuk menggoreng
Cara memasaknya:
1. Pisang dilenyek, kemudian dicampur dengan
kelapa parut, tepung beras, gula dan
sedikit garam. Gaul hingga bercampur.
2. Panaskan minyak, jemput2lah adunan pisang
tadi, masukkan kedalam minyak panas.
Goreng hingga kekuningan. Angkat dan
toskan minyaknya.
3. Siap untuk dihidangkan.
Sesuai dimakan ketika sarapan atau minum petang. Sedap dimakan bersama kopi O atau teh O panas.
Skrg musim hujan ni sedap makan ptg2 panas. fuhh Sedapnyaaa
BalasPadamMemang pun... cuaca sejuk2 masak apa pun mesti habis. Laparlah katakan.
Padamtak pernah makan yang bubuh kelapa.. menarik untuk dicuba..
BalasPadam