Ahad, 29 September 2019

Jemput2 Pisang Kelapa


Assalamualaikum...

Salam dihari minggu yang indah, moga sihat semuanya. Alhamdulillah... cuaca di petang hari ni sejuk je terasa, sbb baru je lepas hujan. Bila hujan turun, jerubu pun menghilang dari pandangan.

Biasa lah hujan-hujan ni perut pun jadi  lapar. Mulalah cari makan. Kebetulan ada pisang yg dah masak. Apalagi minum petang dengan cok kodok pisanglah... Kebetulan ada kelapa parut, jadi saya tambahkan je. Bila menggoreng wangi je bau kelapanya. Jom tengok resepi cok kodok saya.



Resepi jemput2 Pisang

Bahan-bahan:

1 sikat pisang masak
segenggam kelapa parut
tepung beras
sedikit gula
secubit garam
minyak untuk menggoreng


Cara memasaknya:

1. Pisang dilenyek, kemudian dicampur dengan
   kelapa parut, tepung beras, gula dan 
   sedikit garam. Gaul hingga bercampur.

2. Panaskan minyak, jemput2lah adunan pisang
   tadi, masukkan kedalam minyak panas. 
   Goreng hingga kekuningan. Angkat dan
   toskan minyaknya.

3. Siap untuk dihidangkan.


Sesuai dimakan ketika sarapan atau minum petang. Sedap dimakan bersama kopi O atau teh O panas.


3 ulasan:

  1. Skrg musim hujan ni sedap makan ptg2 panas. fuhh Sedapnyaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang pun... cuaca sejuk2 masak apa pun mesti habis. Laparlah katakan.

      Padam
  2. tak pernah makan yang bubuh kelapa.. menarik untuk dicuba..

    BalasPadam