Khamis, 13 Jun 2019
Masak Lemak Pucuk Ubi
Assalamualaikum...
Selamat pagi sahabat semua... salam dipagi Jumaat yang indah, semoga sahabat semua sihat2 sahaja di hari ini.
Pulang dari kampung tempohari bawak pucuk ubi kayu. Dapatlah buat masak lemak pucuk ubi. Untungnya kalau duduk kat kampung, boleh tanam tanaman, sesak2 boleh petik pucuk-pucuk kayu buat lauk. Pasti jimat belanja. Kalau tinggal kat bandar semuanya nak kena beli... kan.
Jomlah tengok resepi masak lemak pucuk ubi dari saya.
Resepi Masak Lemak Pucuk Ubi
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 ikat pucuk ubi (direbus)
1/2 kotak santan kara
cili api
sejemput ikan bilis
1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
garam dan perasa jika suka
Cara memasaknya:
1. Celur pucuk ubi dan toskan airnya.
2. Kisar cili padi, bawang merah, bawang
putih, ikan bilis serta kunyit hidup
hingga halus.
3. Didihkan santan, masukkan bahan-bahan
kisar, biarkan mendidih.
4. akhir sekali masukkan pucuk ubi yg telah
direbus, masukkan garam dan sedikit perasa
jika suka.
5. Rasakan, bila dah cukup rasa barulah
diangkat untuk dihidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas beserta ulam-ulaman.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan