Assalamualaikum...
Selamat pagi... moga sahabat semua sihat selalu. Dan semoga kita dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna disaat-saat akhir Ramadhan ini.
Kali ni nak cerita pula mengenai masakan ayam ungkep yg saya cuba dari resepi Amie's little Kitchen .
Sebenarnya tak suka sangat dengan ayam, tapi anak2 yang begitu suka ayam. Kalau masak ikan masing2 tak berapa gemar makan ikan. Jadi, nak tak nak kena lah masak ayam juga. Kalau masak itu itu juga boringlah pulak. Jadi saya cubalah masak ayam ungkep, resepi dari sis Amie.
Boleh tahan jugak rasanya... memang sedap. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (dibersihkan dan dilumur
garam kunyit)
3 batang serai (dititik)
air asam jawa
garam dan gula
minyak utk menumis
Bahan tumbuk:
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 sdb biji ketumbar
1 sdb jintan manis
1 sdb jintan putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
20 biji ciliapi
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar
sehingga terbit minyak.
2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa
dan biarkan hingga mendidih. Kemudian
masukkan serai dan daging ayam
dan kemudian gaul rata hingga ayam
kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air,garam/gula/perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat. Gunakan api
sederhana.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan
daging ayam tidak hangus kekeringan atau
hancur.
6. Apabila kuah hampir kering, dan terbit
minyak (jika suka kuahnya, tak perlu masak
sampai kering) dan ayam empuk, padamkan
api dapur.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.