Assalamualaikum...
Selamat pagi semua... Mudah-mudahan teman2 semua berbahagia selalu hendaknya.
Hari ni dah masuk 28 hari kita berpuasa. Hanya 2 hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Cepatnya masa berlalu. Mudah2an ramadahan kali ini kita manfaatkan dengan amal ibadah yang semaksimalnya.
Kali ini saya entrikan mengenai biskut samprit yang saya cuba resepinya. Saya terjumpa kat FB. Sumbernya dari Siti Hajar Hashim. Biskutnya memang sedap dan gebu je rasanya. Apa2 pun jom tengok resepinya...
Resepi Biskut Semperit
Bahan2 :
400 gm butter
2 biji kuning telur
1 cwn gula aising
1 cwn tepung jagung
1 1/2 cwn tepung kastard
2 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut)
Cara2 membuatnya:
1. Kacau butter,gula,telur, dan esen vanilla
kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 dan
uli hingga jadi doh.
3. Terap menggunakan acuan semperit,dan hias
dgn ceri merah.
4. Akhir sekali,bakar pd suhu 175'c api atas
bawah selama 15-20minit.
Nota:
1. Sukatan 1 cwn= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan
kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung
kastard bewarna pudar, sy syorkan tepung
kastard jenama nona @ bird custard.
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas
bakar, letakkan aduan yg sudah diterap
di bawah kipas biar terkena angin selama
15 minit.
Sedap bila cair di mulut.. kikiki
BalasPadam