Ahad, 10 Disember 2017
Kuih Cara Berlauk
Assalamualaikum...
Selamat pagi... semoga anda semua ceria serta berbahagia selalu. Lama tak buat kuih cara berlauk. Kelmarin saya buatkan kuih cara berlauk untuk dibawa kepengajian...
Saya masih lagi menggunakan resepi dari Che Mat Gebu, kerana kuih caranya sangat sedap dan lembut.
Resepi Kuih Cara Berlauk
Bahan untuk lauk:
200 gm daging cincang
2sdb rempah kari daging
1 sdb sos tiram
sedikit lada hitam
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 cm halia
Bahan taburan:
1 pokok daun bawang (dihiris)
2 biji cili merah(buang biji dan dihiris
halus)
sedikit bawang goreng jika suka
Cara membuat inti:
1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak
dan tumis bahan-bahan tumbuk.
2. Bila rempah naik bau, masukkan daging
cincang. Kacau sebentar.
3. Kemudian masukkan rempah kari, sos tiram,
garam dan gula secukup rasa serta lada
hitam jika suka.
4. Biarkan sehingga daging masak dan kering
sambil dikacau sekali sekala. Angkat dan
ketepikan.
Bahan kuih cara:
300 gm tepung gandum
690 gm santan pekat
2 biji telur
1/2 sdt garam
1 sdb minyak masak
pewarna kuning
Caranya:
1. Satukan tepung, garam dan telur di dalam
sebuah bekas.
2. Masukkan santan sdikit demi sedikit sambil
dikacau dengan whisk hingga menjadi adunan
yang licin dan halus.
3. Masukkan pewarna dan minyak, kacau rata.
Untuk membuat kuih cara berlauk:
1. Panaskan acuan kuih cara, untuk permulaan
sapu minyak pada acuan. Step ini dilakukan
pada permulaan sahaja, tidak perlu
seterusnya.
2. Tuangkan adunan dalam acuan, letakkan
bahan inti serta bahan taburan.
3. Tutup acuan supaya kuih cepat masak.
Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan.
Sesuai untuk sarapan pagi, minum petang atau hidangan dimajlis2 tertentu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan