Isnin, 1 Mei 2017

Laksa Johor lagi


            Assalamualaikum wrh... wbr...

   Bersua lagi di entri kali ini, semoga anda semua ceria-ceria selalu di hari ini sempena cuti buruh. Dah lama teringin nak makan laksa Johor, so... hari ini baru berkesempatan memasaknya. Maklumlah dihari cuti-cuti begini semua ahli keluarga berkumpul dirumah. Jadi saya masak laksa Johor untuk santapan tengah hari.

   Saya mencuba resepi dari Puan Azlita Zain. Ternyata memang sedap laksanya. Anak-anak pun cakap memang sedap, lepas ni bolehlah dicuba lagi menggunakan resepi ini. Apa-apa pun jom tengok resepinya.



Resepi Laksa Johor

Bahan-bahan:

1 kilo ikan (saya guna ikan kembung)
    ikan direbus kemudian diambil isinya dan
    dikisar halus
4 sdb udang kering- 
    udang kering juga dikisar halus
1 bungkus spagetti
    direbus dengan air, letakkan sedikit
    garam. Selepaskan ditoskan, dimasukkan 
    sedikit minyak untuk mengelak daripada 
    spagetti melekat-lekat.


1

Bahan kisar: 

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
15 tangkai cili kering (rendam hingga lembut)
Semua bahan diatas dikisar halus.

2 sdb jintan manis

2 sdb ketumbar
Kedua-dua bahan ini disangai atau digoreng tanpa minyak kemudian ditumbuk halus.

Lain-lain bahan:


2 sdb rempah kari ikan
2 sdb kerisik
3 keping asam gelugur (keping)
santan dari 1 biji kelapa
1 ikat daun kesum
1 ikat daun selasih (saya tak guna)
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan
   kisar hingga naik bau.Masukkan serai dan
   masak hingga harum dan terbit minyak.

2. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan
   manis yg telah ditumbuk halus.

3  Masukkan pula rempah kari, biar hingga
   rempah garing.

4. Bila dah garing masukkan air rebusan
   ikan.Biar kuah merenih sebentar.

5. Bila dah mendidih masukkan santan. 
   Masukkan juga udang kering yg telah
   dikisar halus.

6. Masukkan isi ikan, asam keping, daun
   kesum,kerisik, gula melaka dan biarkan
   sehingga mendidih.

7. Perasakan dengan garam secukup rasa.
   Bila dah siap matikan api.

Ulam-ulaman:

Timun -buang empulur tengah dan hiris halus
       bulat
Bawang besar - hiris bulat
Taugeh
Kacang panjang- hiris halus
Daun kesum - mayang halus
Daun selasih - mayang halus
Bunga kantan - mayang halus
Limau kasturi- belah dua


Tiada ulasan:

Catat Ulasan