Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman semua....
Kali ini saya entrikan menu yang tertunggak sebelum raya kelmarin, biasalah kalau buat biskut mesti time raya je... Biskut samprit susu ni firstime saya buat. Suka sangat dengan kejadiannya. Cantik je bentuk bunganya, bila bakar tak mengembang pula. Sebelum ni buat biskut samprit, bila bakar je terus jadi mengembang.
Tentang teksturnya pula sangat melting dan sungguh sedap serta cair dimulut. Terima kasih Mas dari blog Duniaku diatas resepinya yang sedap ini. Saya letakkan resepinya disini pula ya....
Bahan-bahan:
180 gm susu pekat manis
250gm butter- suhu bilik, butter lembut
sedikit dah ok, tapi jangan lembik
nanti biskut berminyak
460gm tepung jagung cap bintang- just nice
doh utk dipicit nanti
Cara membuatnya:
1. Kacau sebati susu pekat manis dan butter
menggunakan senduk kayu. Tak perlu pukul
sampai kembang, nanti biskut mengembang,
tak cantik.
2. Masukkan tepung jagung sedikit demi
sedikit, sambil digaul sebati dan doh tak
melekit.
3. Picitkan atas dulang yang dialas baking
paper, tekankan ceri merah ke atasnya.
4. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih
dahulu, 160C untuk 25 minit dengan api
atas bawah.
5. Sejukkan dahulu baru angkat dan simpan
dalam balang.
Tips:
Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai
kembang seperti membuat kek, kecuali ia
dinyatakan dalam resepi. Ini kerana
apabila butter dan gula atau susu pekat
manis dipukul hingga kembang @ gebu,
kita masukkan udara dalam adunan.
Apabila adunan ini dibakar, udara dalam
adunan akan mengembang dan ini akan
menyebabkan biskut turut mengembang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan