Assalamualaikum wrh... wbr...
Kali ini saya entrikan mengenai biskut tat nenas nyonya. Biskut tat nyonya kali ini saya cuba dari resepi Evelyn Gemina. Memang sedap kuih tatnya. Sebenarnya ini kali kedua saya buatkan biskutnya. Kali pertama buat, sedap punya pasai dah habis biskut dibuat kenduri oleh anak-anak. Kenalah buat lagi sekali.
Terima kasih Evelyn di atas resepinya, izinkan saya simpan resepinya di sini pula untuk rujukan di masa akan datang.
Resepi Biskut Tat nenas Nyonya
Bahan-bahan:
A
200 gm mentega berkualiti
50 gm gula aising
1 sdk esen vanila
B
2 biji kuning telur
C
300gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
10 gm tepung kastad
D
inti nenas secukupnya (dibulat-bulatkan)
Cara membuatnya:
1. Ayak adunan C, ketepikan.
2. Dalam mangkuk pengdun, pukul bahan A
hingga lembut dan berkrim. Masukkan bahan
B dan pukul sebati.
3. Masukkan adunan yang dipukul ke dalam
adunan tepung. Gaul guna tangan hingga
menjadi doh.
4. Canai doh hingga mencapai ketebalan yang
seuai dan sama rata. Terapkan menggunakan
acuan tat bunga/nyonya. Susun atas dulang
pembakar.
5. Satukan bahan D dan kacau rata. Sapukan
sedikit atas doh. Letakkan inti atasnya.
Buat hingga habis.
6. Panaskan oven pada suhu 170C. Bakar selama
35 minit Tau hingga tat masak. Warnanya
bertukar keperangan sedikit. Sejukkan
sepenuhnya. Bila sudah sejuk simpan di
dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan