Assalamualaikum wrh... wbr...
Bertemu lagi di pagi Sabtu yang berbahagia ini, semoga anda semua ceria-ceria selalu hendaknya.
Dah pun start cuti sekolah pertengahan tahun. Mungkin ada dikalangan teman-teman yang merancang untuk pulang ke kampung atau pergi bercuti bersama keluarga. Apa-apa pun diharapkan perjalanan anda akan selamat menuju ke destinasi dan juga selamat kembali nanti.
Cerita masak memasak pula hari ini, sempat juga saya buatkan kuih popiah goreng untuk sarapan pagi.
Resepi Kuih Popiah Goreng
Bahan-bahan:
kulit popia
inti
tepung gandum + air (untuk lekatkan kulitnya)
Inti popiah:
Bahan-bahan:
1 batang lobak merah
1 biji ubi sengkuang
sedikit sayur kobis
1/2 biji bawang besar (dihiris kecil)
garam secukupnya
sedikit lada sulah
sedikit minyak untuk menumis
Cara membuat inti:
1. Keluarkan kulit popiah dari dalam peti
ais.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang
besar hingga layu. Masukkan lobak merah,
sengkuang serta kobis. Goreng sekejap.
3. Masukkan garam serta lada sulah. Kacau
sehingga bercampur, teruslah diangkat.
Jangan biarkan terlalu lama nanti sayur
terlalu lecur. Angkat dan sejukkan.
Cara menggulung popia:
1. Ambil sehelai kulit popia, letakkan
sedikit inti dan balutlah dengan kulitnya,
kemudian gulungkan ia.
2. Akhir sekali gamkan kulitnya dengan cecair
tepung gandum yang dicampur dengan sedikit
air.
3. Apabila selesai membalut popiah, boleh
digoreng dengan minyak panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan