Selasa, 12 April 2016
Sambal Sotong
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam penuh keceriaan kepada teman-teman blogger semua, semoga anda sentiasa ceria-ceria selalu di hari ini.
Tengahari tadi saya masak sambal sotong untuk santapan makan tengahari, memandangkan sotong masih berbaki yang belum dimasak. Okey juga sekali-sekala makan makan nasi berlaukkan sambal sotong. Jom lihat resepinya...
Resepi Sambal Sotong
Bahan-bahan:
5 ekor sotong besar (dipotong)
2 senduk besar cili kering
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
sedikit belacan
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk meumis
Cara memasak:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Tumis
bawang merah serta bawang putih hingga
garing.
2. Masukkan cili giling, belacan serta asam
gelugur. Masak hingga cili masak dan naik
minyak.
3. Masukkan sotong, dikacau-kacau sehingga
sotong sedikit masak, masukkan cili besar.
Di kacau sekali-sekala supaya tidak
hangit.
4. Akhir sekali masukkan garam serta gula
secukup rasa. Rasakan ia, jika dah ok,
bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan