Khamis, 7 April 2016

Bubur Som-Som Pandan


            Assalamualaikum wrh... wbr...

    Apa khabar teman-teman blogger semua, semoga anda berbahagia selalu di petang Khamis ini. Jalan-jalan kat dapur Kak Noriah, terbekenan pula bubur som-som pandan Kak Nor. Kebetulan  semua bahan dah ada, jadi saya pun buatkanlah bubur tersebut.

    Memang sedap buburnya, terasa lemak-lemak santan beraroma daun pandan, apalagi dimakan ketika sejuk dicuaca yang panas betul seperti waktu sekarang. Perggh.... memang sedap.... lah. Terima kasih resepinya Kak Noriah, dari dapur Bicara Kak Nor. Izinkan saya letakkan resepinya di sini pula untuk rujukan di masa akan datang nanti. Jom kita tengok resepinya...



Resepi Bubur Som-Som

Bahan-bahan:

100 gm tepung beras 
100gm tepung jagung
1600 ml air + 500ml santan pekat
pes pandan 
1 sdk garam
sedikit pewarna hijau



Caranya:

1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk, 
   kemudian gaulkan. 

2. Masak di atas api hingga pekat dan 
   berkilat, hingga adunan meletup-letup.

3. Tutupkan api, sediakan loyang atau acuan.

4. Oleskan dengan sedikit minyak, tuangkan
   adunan ke dalam loyang atau acuan.
   Sejukkan hingga keras.

5. Siap dihidangkan dengan sirap gula
   melaka/ merah.


Resepi Sirap Gula Melaka

Bahan-bahan: 

500 gm gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan disimpul

Caranya:

Masukkan semua bahan ke dalam periuk, masak hingga gula larut serta mendidih. Angkat dan sejukkan. Siap dihidangkan bersama bubur som-som.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan