Selasa, 16 Februari 2016
Eggles Caramel Pudding
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua kembali di kali ini, semoga anda semua berbahagia selalu hendaknya.
Tengahari tadi terasa begitu panas sekali rupanya petang hujan turun dengan lebatnya. Jalan- didapur teman-teman terjumpa puding caramel yang sangat sedap. Anak-anak pun cakap puding ni memang sedap, siap suruh buat lagi. Saya ambil dari dapur Nieza. Terima kasih di atas resepinya, izinkan saya sharekan resepinya di sini pula.
Resepi Eggles Caramel Pudding
Bahan-bahan:
Bahan A
2 senduk gula (guna senduk nasi)
Bahan B
1 paket serbuk agar-agar (7 gm)
4 cawan air
2 1/2 senduk gula
Bahan C
1 tin susu cair (400 gm)
2 sdb tepung kastad
1 sdt esen vanilla
* campur semua bahan c
Cara penyediaannya:
1. Hanguskan gula seperti buat caramel
untuk puding caramel yang lain.
2. Dalam periuk didin bahan B.
Kecilkan api, kemudian masukkan
bahan C. Kacau rata selama lebih
kurang 3 minit atau sehingga adunan
sedikit likat dan pekat.
3. Matikan api, tuangkan adunan ke
dalam acuan yang berisi gula hangus.
4. Bekukan dalam peti ais, potong
dan boleh dihidangkan.
* Lebih sedap dihidang sejuk-sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan