Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersiaran lagi di pagi Jumaat yang penuh berkah ini. Terasa sekejap je, pejam celik pejam celik tahu-tahu dah tiba Jumaat lagi. Terasa begitu cepatnya masa berlalu. Begitulah dunia dah akhir zaman, masa terasa cepat sangat berlalu.
Berbalik kepada cerita entri kali ini, saya kongsikan resepi yang dicuba dari Iza Akma dari blog SINGGAHSANA KITCHEN iaitu ayam masak minang. Ternyata memang sedap rasanya, macam dah makan kat restoran nasi minanglah pulak. Apa-apa pun terima kasih di atas resepinya. Izinkan saya copykan resepinya di sini pula untuk rujukan saya nanti.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
200 ml santan (boleh guna santan segar)
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan kisar:
1 inci lengkuas
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 biji buah keras
12 tangkai cili kering
4 batang serai
Cara memasaknya:
1. Bersihkan ayam, potong ikut citarasa
masing-masing dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan
bahan-bahan kisar. Masak sehingga
bahan tumisan masak dan airnya kering.
3. Masukkan ayam, kacau rata-rata dan
biarkan ia masak.
4. Tuangkan santan bersama air sedikit
supaya ianya tidak terlalu pekat.
Masukkan daun kunyit serta daun limau
purut.
5. Kemudian masukkan garam secukup rasa
bersama asam gelugur, rasakan kuahnya.
6. Masak dengan api yang sederhana ,
biarkan ianya mendidih dan kuahnya
pekat.
* Masakan ini mesti dimasak menggunakan
api yang kecil dan menggunakan masa yang
agak lama.
macam sedap je ayam minang ni zila boleh try nanti
BalasPadam