Ahad, 13 September 2015
Sayur Bokchoy Tumis Sos Tiram
Assalamualaikum wrh... wbr...
Selamat bercuti dihujung minggu ini, semoga ceria-ceria selalu.
Dua tiga hari ini kesihatan pun kurang baik demam serta batuk-batuk. Almaklumlah cuaca diluar memang tidak sihat, berjerubu sahaja. Jadi kalau boleh kita kurangkanlah mengadakan aktiviti diluar rumah. Bukan apa untuk kebaikkan kesihatan kita juga.
Berbalik kepada cerita masakan pula, kali ini saya entrikan mengenai masakan sayur bokchoy goreng bersama sos tiram. Resepi ringkas dari saya...
Resepi Sayur Bokchoy Tumis Sos Tiram
Bahan-bahan:
1 ikat sayur Bokchoy (dipotong)
beberapa ekor udang
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
2 sdb sos tiram
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
2. Panaskan kuali tumis bahan tumbuk dengan
sedikit minyak. Goreng bahan tumbuk hingga
layu. Masukkan udang.
3. Masukkan sayur, goreng sebentar. Masukkan
sos tiram, garam serta gula secukup rasa.
Goreng sekejap. Rasakan ia.
4. Jika suka okey, tutupkan api dan siap untuk
dihidangkan.
Makan ngan sambal belacan n ikan kembung goreng sedapnyee..hihihi
BalasPadam